Mitsubishi resmi olarak Çin pazarından çekildi, otomobil üreticisinin rekabete ayak uyduramadığı görülüyor. Çin'in elektrikli araçlara yönelik artan talebi ve Mitsubishi'nin bu araçları üretme konusundaki isteksizliğinin kararda önemli bir etken olduğu düşünülüyor.
Mitsubishi uzun bir dönem boyunca Çin'de çok popülerdi. Otomobil üreticisi 2019'da 134.500 araç sattı ve çoğunluğu şarj edilebilir hibrit olan birkaç yeni model geliştirdi. Daha sonra satışlar hızla düştü. Japon marka, 2022 yılında tamamen elektrikli araçlara olan talebin artmasıyla Çin'de yalnızca 34.500 adet sattı.
Mitsubishi'nin tamamen elektrikli tek aracı olan Airtrek EV satışları dibe çöktü. Rakiplerinden önemli ölçüde daha pahalı olan Airtrek EV geçen yıl sadece 515 adet satıldı.
Diğer Japon üreticiler de Çin'de zorlanıyor. Nissan, Honda ve Mazda'nın satışları son birkaç yılda düşüş gösterdi. Toyota Çin pazarında önemli bir oyuncu olmaya devam ederken, 2022'de satışlar 10 yıl sonra ilk kez düştü
Şüphesiz, Japon üreticilerin Çin'de rekabet edebilmek için daha fazla elektrikli araç üretmeleri ve hibritlerden uzaklaşmaları gerekiyor. Mitsubishi, otomobil üreticilerinin kayıtsız kalması halinde neler olabileceğine dair harika bir örnek teşkil ediyor. Söz konusu elektrifikasyon olduğunda Japon firmalarının geride kaldığı bir sır değil. Nissan bile bir zamanlar Leaf ile bu alanda öncü olarak görülmesine rağmen elektrikli araç pazar payında ciddi bir kayıp yaşadı.
Mitsubishi için diğer pazarlarda geleceğin ne getireceğini görmek ilginç olacak. ABD'de satışlar, büyük ölçüde yeni Outlander'ın piyasaya sürülmesi sayesinde arttı. Mitsubishi'nin elektrikli araç planları diğer ana akım üreticilerle kıyaslandığında biraz sönük kalıyor. Otomobil üreticisi 2035 yılına kadar dört yeni EV planlıyor ve bu tarihe kadar tüm satışların elektrikli veya hibrit olmasını istiyor.