Eclipse'in çeşitli versiyonları, 3000GT, Starion, Lancer 1600 GSR, Galant VR4. Bu, diğer üreticilerin hayalini süsleyen türden bir başarı.
Yine de hepsi tarihe karıştı ve yeni modelleri de planlanmıyor. Eclipse bir crossover olarak karşımıza çıktı. Mitsubishi severler aynısının Evolotion serisine olmasından korkuyor.
Cenevre Otomobil Fuarı'nda Mitsubishi İngiltere Genel Müdürü Rob Lindley, Japon üreticinin mevcut stratejisinin arkasındaki mantığı açıkladı. "Mitsubishi'nin odak noktası artık SUV'lar, crossover, dört çeker ve alternatif yakıt teknolojisi" diyen Lindley, "Mitsubishi ister Spacestar tarzı araçlar ister spor otomobil türevleri, Evo olsun, farklı marka konumlandırmaları arasında gidip geldi- bu netlikte bir odağa sahip değildi" diye ekledi.
SUV'lere olan talep Ford Mustang'i bile bir elektirikli crossover olarak görmemize sebep oldu. Rakip Japon üreticilerde bu yöne doğru ivme gösterse de Toyota yeni model Supra'yı, Honda yeni NSX ve Civic Type-R'ı üretmeye yani performans otomobillerine küçükte olsa bir pazar payı tanımaya devam ediyor. Peki Mitsubishi'nin de aynı numarayı yapması mümkün mü? Maalesef cevap hayır.
"Dünya çapında 1,2 milyon otomobil satan bir işletme olarak, küresel anlamda büyük bir işletme değiliz. Eğer pazarın tüm farklı segmentlerinde yer almaya ve spor otomobiller gibi trendleri takip etmeye çalışırsanız, ekonomik olarak ayakta kalmanız zorlaşır" diye açıklıyor Lindley.
O halde Mitsubishi'nin zengin mirasının ve motor sporları soyağacının onlara bir külfet olduğunu düşünebilirsiniz. Lindley aynı fikirde değil. "Bunun bir yük olduğunu düşünmüyorum. Bir marka için büyük bir hayran kitlesine sahip olmak her zaman büyük bir kazançtır çünkü bu tür müşteriler başka araçlar da kullanırlar. Evo'ları ve spor arabaları seviyor olabilirler, ancak garajlarında başka tür araçlar da olma ihtimali yüksek."
Mazda ve Harley-Davidson’da önemli görevler almış Lidney markanın Mitsubishini alemeti farikası olan dört tekerden çekiş sisteminin mirasını SUV’lerin alabileceğine ve markaya büyük bir başarı sağlayabileceğine inanıyor.
Lidney spor otomobil pazarının günümüzde önemli bir segment olmadığını da belirtiyor.
Toyota’nın yeni Supra için BMW ile ortak bir girişimde bulunmak durumunda olması ve yeni Honda NSX’in düşük satış rakamları belki de Lidney’i haklı çıkarıyor.
Ne yazık ki performans odaklı otomobiller artık eskisi gibi arzulanmıyor ve bu pazarda Mitsubishi’nin yeni bir spor ya da performans otomobilini satışa çıkarması yalnızca şirkete zarar ettirirdi.