Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) markaların satış ve iletişim başarılarını ödüllendirmek amacıyla organize ettiği “ODD Satış ve İletişim Ödülleri, 2018 Gladyatörleri” gecesinin  dokuzuncusu gerçekleştirildi. Satış tarafındaki haberleri dünkü sayfamızda geniş geniş verdik. Ben burada geceden notları aktarmak istiyorum. Geçen yıla oranla katılım biraz daha yüksekti ama tansiyon, moraller ve gecenin genel havası çok sönüktü….  Genel olarak geçen yılın durgunluğundan, bu yılının belirsizliğinden dem vuruldu. Geçen yıl neler konuşulduysa yine hemen hemen aynı şeyler konuşuldu. Ben de “geçen sene ne yazmışım” diye baktım. Aynen şunları yazmışım: “ Katıımcılar ödül dağıtımının hiç de adil, dürüst ve inandırıcı olmadığı konusunda hem fikirler. Geceyi “dizayn edenlerin” aynı zamanda yıl içinde de markalara özel eğitim, organizasyon gibi maddi çıkar sağlayan ilişkiler içinde olmasının bu ödül seçiminde “duygusal” tercihlere yöneldiği iddia ediliyor. Otomotiv sektörünün dışından seçilen Jüri’nin bu kişiler tarafından taraflı yönlendirildiği herkesin genel kanısıydı. Bu derece itibarlı bir gecede ödüllerin rant sağlamak adına dizayn edilirken “hatır ödülü” hale geldiği çoğunluk tarafından dile getiriliyordu.”. Bu yıl da bu konuda değişik bir şey olmadı aslında. Yıl boyunca bazı markalara eğitim vs adına fatura kesenler, konuya hakimiyetleri tartışılan jüri üyeleri tarafından verilen  “jüri özel ödülü” adı altında diyet ödemişler. Geçen yıl da aynısı olmuştu, bir önceki yıl da… Bu konulardaki hassasiyetinden şüphe duymadığım ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ve ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce’nin bunca dedikodu ve eleştiriye neden göz yummaları da bir çok kişiye ilginç geliyor. Ben geçen yıl olduğu gibi bu yıl da  iki yöneticiden ödüllerin dizayn edilmesi konusundaki söylentiler ve eleştiriler konusunda  açıklama bekliyorum. Dokuz yıldır şaibe ile verilen bu ödüller gecenin tadını tuzunu kaçırdı. Bir de  tören aralarında gerçekleştirilen “Zaytung ekibi”nin hazırladığı sözde parodiler inanılmaz kötüydü.  Herkese dağıtılan mavi boncuk ödülleri, Zaytung’un zorlama, insan zekasıya dalga geçen esprileriyle geçen yapay gecenin tek “doğal” ve “duygusal anı” vardı bence.


Basın oyladı, birincilik ödülünü hocasından aldı!
Renault Mais’in Kurumsal İletişim Yöneticisi Fulya Özkan’ın “otomobil gazetecilerinin oylarıyla belirlenen ve belki de gecenin “tek gerçek oylarla” verilen “Basın Lansmanı Ödülü”nü İletişim Fakültesindeki hocası Suat Gezgin’in elinden aldığı andı. Dacia Duster’ın geçen yıl gerçekleştirilen basın lansmanı  otomobil gazetecilerinin verdiği oylarla birinci olmuştu. Bu nedenle sahneye gelen ve ödülünü hocasının elinden alan Fulya Özkan’ın hocasına bakarak yaptığı sıcak ve samimi konuşma bence gecenin en doğal ve duygusal anıydı… Öğrenci ve hocanın gururu bakışlarından okunuyordu zaten…

PR’cılarıyla gelenler ve gelmeyenler…

Hemen hemen birçok ödül kategorisine talip olan markalar arasında Toyota ve Mercedes dikkatimi çekti. Bu iki marka çalışanlarının ve PR sorumlularının da heyecanı yüzlerinden okunuyordu. Ama birçok markanın PR çalışanını gecede göremedim. Meğer geceye katılım paralı olduğu için, markaların bazıları yıl boyunca her anlamda kahırlarını çektikleri PR’cılarını geceye davet etmekten imtina etmiş…  Garipsedim ve ayıpladım. Çünkü bu gecede herkes bir yılın emeğinin karşılığını orada görmek ve paylaşmak ister. Neyse sonuçta marka yöneticilerinin tasarrufu. Ben sadece gözlemlerimi aktarıyorum.

Nissan’dan bir ilk: Video Bülten

Dün Nissan PR ajansından Nissan Genel Müdürü Sinan Özkök’ün açıklamalarının olduğu bir  “Video Bülteni” geldi. Özkök, geçmiş kamera karşısına yılı değerlendirmiş, grafikler falan her yönüyle dört dörtlük bir sunum yapmış. Tıpkı basın toplantısı düzenlemiş gibi. Artık hayatınızda “sosyal medya” gibi bir gerçek varken “video bülten” uygulaması çok hoşuma gitti. Nissan ekibini bu ilk uygulamada gösterdikleri cesaretlerinden dolayı kutluyorum.