Opel Experimental elektrikli crossover konsept aracı, şu anda otomotiv devi Stellantis'in çatısı altında bulunan Alman marka tarafından resmi olarak tanıtıldı ve tasarım ve olası teknoloji entegrasyonu açısından yeni nesil üretim araçlarının önünü açtı.
Bu yıl Eylül ayında Münih'te düzenlenecek olan IAA Mobilite fuarında ilk kez kamuoyuna tanıtılması planlanan Opel Experimental EV, şirketin "son teknoloji Stellantis elektrikli araç platformu" olarak adlandırdığı ve bizim aklımızda STLA platformuna çok benzeyen platforma dayanıyor.
Russelsheim merkezli otomobil üreticisinin sıfır emisyonlu konsepti, dört tekerlekten çekiş ve ihtiyaç duyulmadığında direksiyon simidinin saklanmasını sağlayan bir sistemine sahip olup, Avrupa C segmentine yerleştiren dış boyutlara sahiptir, bu nedenle bir Tesla Model Y'den daha küçük olmalı, ancak STLA Medium platformu tarafından desteklenecek olan yaklaşan Opel Grandland tamamen elektrikli crossover'a benzer olacaktır.
"Opel Experimental, gelecek modellere ve teknolojilere, geleceğin tasarımına yeni bir döneme ve markanın geleceğine bir bakış sunuyor. Bu nefes kesici konsept araç ileriye dönük bakış açımızı ortaya koyuyor ve Opel'in öncü ruhunu bir kez daha gösteriyor," dedi Opel CEO'su Florian Huettl.
Alman otomobil markası, Experimental EV'nin en çarpıcı özelliğinin, şık siluetinde kromun tamamen yokluğu olduğunu, bunun yerine aydınlatma unsurları ve coupe crossover'ın oranlarının altını çizen cesur, yüksek kontrastlı grafiklerin kullanıldığını söylüyor.
Ön tarafta, ışıklandırılmış bir Opel şimşeği ve uzun farlarla çevrelenmiş Alman markasının imzası niteliğindeki pergel yer alıyor. Arka kısımda ise şık stop lambaları crossover'ın fütüristik görünümünü tamamlıyor.
Experimental, aerodinamik verimliliği artırmak için ön ve arkada hava kanatlarının yanı sıra sürüş koşullarına bağlı olarak uzayan veya geri çekilen bir arka difüzöre sahip. Opel ayrıca, Goodyear ile işbirliği içinde geliştirilen lastiklerin geri dönüştürülmüş kauçuktan yapıldığını ve aero tasarımıyla verimliliği daha da artıran üç bölgeli Ronal jantlar üzerinde oturduğunu belirtiyor.
"Yeni Opel Experimental modelimiz, cesur ve net tasarım felsefemizin daha teknik ve daha da sivri bir yorumunu sergiliyor. Onunla birlikte gelecek vizyonumuz şekilleniyor. Tasarım unsurlarının birçoğu ve altında yatan felsefe gelecekteki üretim modellerine de yansıyacak. Gövde tasarımı en iyi aerodinamiği kusursuz bir siluetle birleştiriyor. İç mekan ise yoğun ve duygusal bir kullanıcı deneyimi sunuyor." diyor Opel tasarım şefi Mark Adams.
Genel olarak, dış tasarım Stellantis'in STLA platformunun bir versiyonuna dayanan Lancia Pu+Ra HPE'yi andırıyor, ancak İtalyan konsept otomobilinin Opel'in ortaya çıkardığından daha küçük olduğunu belirtmek gerekir.
Russelsheimli otomobil üreticisi, Space Detox olarak adlandırılan sistem sayesinde aracın içinde D segmentinde olduğu gibi yeterli alan olduğunu söylüyor. Başka bir deyişle, hafif koltuklar, geri çekilebilir direksiyon simidi ve sürüş için gerekli olmayan her şeyin yokluğu, gerçekte olduğundan daha büyükmüş gibi hissettiren geniş bir kabin sağlıyor.
Pek çok insanın nefret etmeyi sevdiği geleneksel ekranların yerini, gösterge panelinin üzerinde bilgi veya eğlence görüntüleyen bir artırılmış gerçeklik projeksiyon sistemi aldı. Geleneksel yan aynalar da yerini C sütunlarının içine yerleştirilmiş 180 derecelik tam entegre kameralara bıraktı.
Güç, batarya kapasitesi veya potansiyel menzil ile ilgili ayrıntılar açıklanmadı, ancak bunun tamamen bir konsept otomobil olduğu düşünüldüğünde, bunlar çok önemli değil. Bununla birlikte, Opel Experimental'i temel alan sonraki üretim araçlarının özellikleri, piyasaya çıktıklarında potansiyel başarılarının önemli bir parçası olacaktır.