Toyota Türkiye’nin ana sponsorluğunu üstlendiği Özel Olimpiyatlar Türkiye takımı 17-25 Haziran tarihlerinde Berlin’de düzenlenecek Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları için hazırlıklarını tamamladı. Berlin yolculuğu öncesinde son antrenmanlarını yapan sporcuların da katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (TÖSSED) Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Sabancı, TÖSSED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Oyguç ve Özel Olimpiyatlar Ülke Direktörü Murat Ağca da katıldı. 190 ülkeden özel ve partner sporcu olarak 7 binin üzerinde sporcunun katılacağı oyunlarda Türkiye 3x3 karma basketbol, yüzme, atletizm ve bocce dallarında 4 kadın, 7 erkek özel sporcu ile yer alacak.
 
Özel Olimpiyatlar Türkiye’nin ana sponsoru Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, markanın uzun zamandır global çapta olimpiyat sponsorluğunu sürdürdüğünü belirterek “Toyota Türkiye özel olimpiyatların ana sponsoru olarak destek vermeye de devam ediyoruz. Toyota, olimpiyat ruhuyla çok paralel bir felsefeyi temel anlayış olarak benimsiyor. Toyota'nın hem ürün geliştirmesinde hem de hizmet anlayışında bu ruh yatıyor. Olimpiyat ruhu dediğimiz şeye baktığımızda kazanmaktan daha önce gelen şey katılmak ve tamamlamaktır. İşte tam da burada Toyota'nın disiplinine çok benzetiyoruz bu olguyu. Olimpiyat ruhuyla markamızın duruşu çok örtüşüyor” dedi.
 
Bozkurt, Özel Olimpiyatlar Türkiye ile işbirliği ile farkındalık yaratmayı amaçladıklarını da kaydederek “Türkiye'ye baktığımız zaman dezavantajlı durumda bulunan gençlerimizi, çocuklarımızı spora çekmek en önemli konulardan biri. Onların hareket halinde ve hayata dahil olmaları yani mobil olabilmesi bizim felsefemizle çok uyuşuyordu. Biz o nedenle bu konuda başından beri iş birliği içerisinde çalışıyoruz ve bundan gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu. Bozkurt sözlerine şöyle devam etti;
 
“Toyota 2020 yılında aldığı bir kararla yalnızca bir otomobil markası değil, bir ‘mobilite’ şirketine dönüşme sürecini başlatmıştı.  Toyota’nın buradaki amacı, Herkesin özgürce hareket ettiği bir dünyayı gerçekleştirmek. Çünkü hareket etmek özgürlüktür. Toyota böylelikle yeni bir çağın başlangıcını yaparken, tam da burada engelleri yıkmak ve herkes için eşit mobiliteyi sağlamak amacıyla üzerine düşeni gerçekleştirme çalışmalarını sürdürüyor. Toyota’nın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özel gereksinime ihtiyaç duyan insanların topluma kazandırılmasının önemli bir konu olduğunu düşünüyor. Markamız robot teknolojilerinden yapay zeka uygulamalarına kadar herkes için mobilite ihtiyacını karşılayacak yatırımlar yapıyor. Start Your Impossible ile başlatılan kampanyanın bir kapsamı olarak olimpiyat ve engelli sporcuların büyük özveri ile yarıştığı Paralimpik oyunlar başta olmak üzere spor organizasyonlarına destek veriyor. Toyota bu amaçla; 2024 yılında gerçekleşecek Paris Olimpiyatları ve Paralimpik oyunlarına da sponsor oluyor.”  
 
“Spor birleştirme gücüne sahip”
 
TÖSSED Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Sabancı da konuşmasında, Dünya Yaz Oyunları için heyecanlı olduklarını, çok iyi çalıştıklarını ve mücadeleye hazır olduklarını belirterek şöyle konuştu:
 
“Sporun birleştirici gücünden yararlanarak özel eğitim gereksinimi olan bireyleri diğer bireylerle bir araya getiriyor, çeşitli spor dallarında düzenli proje ve etkinlikler düzenliyoruz. Spor sayesinde onların fizik kondisyonlarını, motor becerilerini ve yeteneklerini geliştirmelerine, cesaretlerini sergilemelerine, başarılarının mutluluğunu yaşamalarına olanak sağlıyoruz. Özel eğitim gereksinimi olan bireylere spor aracılığı ile yepyeni bir kimlik kazandırıyor onları birer özel sporcuya dönüştürüyoruz. Özel sporcular sadece sportif etkinliklerde değil birçok sosyal etkinlikte de engelsiz bireylerle bir araya geliyor, toplumla bütünleşiyor, aradaki önyargıları ortadan kaldırıyor. Bu açıdan Berlin’de düzenlenecek Özel Olimpiyatlar Dünya Oyunları’nda yer alacak olmaktan gurur duyuyoruz. Özel Olimpiyatlar Türkiye olarak Dünya’da çeşitli spor branşlarında başarılara imza atıyoruz. Özel Olimpiyatlar Türkiye sporcuları, katıldıkları yarışmalar da elde ettikleri başarılarla ülkemizi gururlandırıyorlar.’’
 
Özel Olimpiyatlar Türkiye Başkan Yardımcısı Tamer Oyguç da, eski milli bir sporcu olarak Berlin’de açılış töreninde kafile ile birlikte yürüyecek olmaktan büyük mutluluk duyacağını kaydederek, “Berlin yolunda onlara destek olmak bizim için çok değerli. Özel Olimpiyatlar Türkiye ailesinin içerisinde olmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
 
TÖSSED Ülke Direktörü Murat Ağca ise Berlin Dünya Yaz Oyunlarında hedefin yüksek olduğunu belirterek “Türkiye takımı Berlin’den ülkemize madalya ile döneceğine inanıyorum” dedi.
 
 
 
 
Bilgi:
 
Özel Olimpiyatlar Dünya Oyunları, dünyanın en büyük uluslararası zihinsel engelli sporcular etkinliği. Her 4 yılda bir düzenlenen oyunlar bu yıl 16’ncı kez, 17-25 2023 Haziran tarihleri arasında Berlin’de gerçekleştirilecek. Oyunlara 190 ülkeden özel ve partner sporcu olarak 7 binin üzerinde sporcu katılacak.
“Mobilsen Özgürsün”” mottosu ve “İmkansız Yok” sloganıyla herkesin özgürce hareket ettiği bir dünya gerçekleştirmeyi hedefleyen Toyota, Özel Olimpiyatlar Türkiye’nin Ana Sponsoru.17-25 Haziran’da Berlin’de yapılacak Dünya Yaz Oyunları’na Türkiye;  Atletizm, Yüzme, Bocce ve 3x3 karma basketbol branşlarında 4 kadın, 7 erkek özel sporcu ile katılıyor. Özel Olimpiyatlar Türkiye takımı oyunlarda 11’inci kez mücadele etmeye hazırlanıyor. Uluslararası Özel Olimpiyatlar programı çerçevesinde her 4 yılda bir Uluslararası Yaz ve Kış Oyunları ve yine 4 yılda bir Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika Özel Olimpiyat Oyunları gerçekleştiriliyor.  Her ülkenin Ulusal Oyunları ise 2 yılda bir düzenleniyor.