2023’e genel bakış
“Mart ayında yeni 408 lansmanı için bir araya geldiğimizde Stellantis Türkiye olarak Pazar beklentimizin 780 bin-800 bin bandında olduğunu belirtmiştik. O dönemde de her zaman ki iyimserliğimizi korumuştuk. Eylül ayı sonu itibarıyla ise pazar 857 bin adeti geçerek beklentilerin ötesinde bir performans sergiledi. Son birkaç aydır pazarın 1 milyon adetin üstünde kapanacağına tüm sektör olarak hemfikiriz. Bununla birlikte biz Stellantis Türkiye olarak pazarın 2023 yılında 1 milyon 150 bin adet civarında tamamlanmasını bekliyoruz.

Peugeot’nun performansı
Bu noktada öncelikle 2022 yılı sonuçlarımızı hatırlatmak isterim. 2022 yılını Peugeot Türkiye olarak 32 bin 600 adetin üstünde bir satışla kapatmıştık, %4.2 pazar payıyla yılı tamamlamıştık. 2023 yılının ilk 9 ayı sonunda yani Ocak-Eylül döneminde ise 59 bin adete yakın bir satış performansı ortaya koyduk. 408 lansmanı döneminde sizlere 57 bin adetlik bir yıl kapanış hedefi vermiştik ve yılın ilk 9 ayı sonunda sene başında kendimize koyduğumuz 2023 hedefini geçmeyi başardık. Eylül ayı itibarıyla şu anda aslında sene başında yıllık hedef olarak açıkladığımız hedefi geçmiş, tüm zamanların Peugeot Türkiye için rekorunu kırmış durumdayız. Bu tam olarak ne demek derseniz, unutmayalım ki geçtiğimiz 9 ayda birçok şey yaşadık Türkiye’de…
 
Peugeot Türkiye olarak yüzde 180’in üzerinde büyüdük
Pazarda bugüne kadar erişemediğimiz kadar yüksek bir pazar payına ulaştık. Pazar elbette büyüdü ama biz pazarın büyümesine göre çok daha fazla büyüdük. Pazar yüzde 65 büyümüş iken biz Peugeot Türkiye olarak yüzde 180’in üzerinde büyüdük. Sene başında ne demiştik? Peugeot olarak SUV lideri olacağız demiştik. SUV liderliğimiz tam gaz devam ediyor. Ticari araçta atağımız devam edecek demiştik. İki yerli marka arkasından üçüncü marka olacağız demiştik. Eylül sonu itibariyle de iki yerli üretim yapan markanın ardından üçüncüyüz. Yani olup biten her şeye rağmen bayilerimizin de desteğiyle müşterilerimizin de güveniyle aslında koyduğumuz bütün hedeflere üçüncü çeyrek sonu itibariyle ulaşmış durumdayız. Bu hedefler sadece performans hedefleri değil, yaptırdığımız marka araştırmalarında da markamızın müşterilerimiz tarafından çok pozitif algılandığını görüyoruz. Bu anlamda da marka hedeflerimizi gerçekleştirmiş durumdayız.
 
Rekorun rekorunu kırmayı hedefliyoruz
Biz Peugeot Türkiye olarak bu sene ilk 9 ay sonunda zaten markanın ülkemizdeki en yüksek satış adetine imza atarak tarihi bir rekor kırdık. Şimdi Cumhuriyetimizin 100. yılında rekorun rekorunu kırmayı hedefleyerek 75 bin adetin üstünde bir satışla yılı tamamlamayı amaçlıyoruz. Yani geçen seneki satışımızı bir yandan iki kat fazla artırırken bir yanda da ülkemiz tarihi açısından çok önemli bir kilometre taşı olan bir yılda markamızın Türkiye’deki en yüksek satış performansını üst üste rekorlar kırarak daha da yukarı taşımış olacağız. Yani özetle tarihi bir yılda biz Peugeot olarak tarih yazıyoruz. 75 binlik toplam pazarsa payımız 6,5’e denk geliyor.
 
 
Ticari araçta son durum
Ticari araç satışımız, toplam satışlarımızın yüzde 25’i şu anda. Ticari araç pazar payımız toplam pazar payımızdan biraz daha yüksek. Otomobil ve Ticari araçta  her iki kanaldan da adet artırarak devam ediyoruz.
 
 
Peugeot’nun filo payı ne kadar?
Filo payımızı artırmakla ilgili bir hedefimiz yok. Filo payımız bugün %17,5. Aynı şekilde de devam ediyor. Yani filo oranını bir anda yüzde 40-50 yaptırmayacağız. 17,5’ta devam edeceğiz.
 
Peugeot Türkiye’nin  globaldaki yeri  
Bu büyük başarılar tabi ki global tarafından da görülüyor, biliniyor. Bu tarihi de sadece kendi ülkemiz sınırları içinde yazmıyoruz. Geçen sene hatırlarsanız global CEO’muz Linda Jackson ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmişti. Kendisi Türkiye’ye geldiğinde bizlere 147 ülke içerisinde Türkiye satış sıralamasında yedinci sırada demişti ve Türkiye’yi daha yukarıda görmek istediğini söylemişti. Peugeot Türkiye olarak ilk 9 aydaki performansımızla tüm dünya çapında iki sıra birden yükselmeyi başararak global anlamda en çok Peugeot satılan 5. ülke konumuna ulaşmayı başardık. Şimdi hedefimiz sene sonundaki rekor sonuçlarımızla 5. basamaktan daha da yukarıya tırmanmak. Bu konuda gerçekten iddialıyız. Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Türkiye olarak ilk 5 oluşuyor.
 
Model bazlı başarı ve sonuçlar: 
Öncelikle yeni 2008 SUV liderliğimizi pekiştirecek. Kısa bir dönem, tam olarak yeni modele geçiş döneminde liderliğimizi koruyamasak da yeni 2008 lanse edildiği ilk ayda yani eylül ayında tekrar lider olarak segmentine geri döndü. Dolayısıyla markamızın koyduğu tüm hedefleri gerçekleştirmemizde yeni 2008'in çok büyük bir katkısı var. 508 de D segmentinde piyasaya sunduğumuz ve kendi müşteri kitlesi olan bir modelimiz. Yeni 508’i hem filo tarafında hem de perakende tarafında müşteri kitlesiyle buluşturduk. Toplamda da sene sonuna kadar bu modelden toplam 3 bin adetlik satış hedefimiz var, bunun 1.000 adetinin yeni 508 olmasını hedefliyoruz.  2008, yıl sonuna kadar toplamda 6 bin adet civarı olur. Yerini aldığı modelle birlikte bugüne kadar 12 bin 500 sattı. 6 bin adet ise, yeni modelin lansmanından yıl sonuna kadar satış hedefi. Sene sonu toplam 2008 satışı özetle 18 bin 500 adet oluyor. 
 
Elektriklide bu sene çok agresif değiliz.
Çok az, çok düşük adetlerimiz var, toplamda 200 adet kadar. Yıl sonuna kadar biraz daha artar ama asıl adet zamanı bu sene değil. Elektrikli adetlerini önümüzdeki yılda iddialı bir şekilde söylüyor olacağız. Bu senenin amacı önümüzdeki yıla geçişi planlamak aslında elektrikli modeller için. Seneye toplam satışımızın yüzde 15’inin elektrikli araçlardan oluşmasını hedefliyoruz.
 
 
 
Kredi ve matrah düzenlemesi
 
Kredi ve matrah düzenlemesine İhtiyaç var. Yüzde 80’in dışında pek araç kalmadı. Müşteri ihtiyacının devam ettiği yerde yüzde 80’in dışında araç olmaması tabi tüketiciyi etkiliyor. Krediler de aynı. 2 milyonun üstünde bireysele hiçbir çözüm yok.