Otomobil üreticileri, daha çarpıcı araçlar yaratmak için daha az, daha az karmaşık ve daha hafif malzemeler kullanma fırsatlarını araştırarak minimalizme yönelik küresel bir eğilimi benimsemeli.
Renult tasarım şefi Gilles Vidal, Rafale SUV'un tanıtımında temel kullanım için tasarıma doğru bir geçişin altını çizdi.
"Daha az gösterişli bir çağın zamanı geldiğine inanıyorum," dedi. "Tasarımcıların önündeki zorluk, güçlü ve etkileyici ama bugünkünden çok daha sade bir model oluşturmak olacak. Hâlâ çarpıcı otomobiller yapmak istiyoruz ama daha minimalist, temel bir tasarımla."
Vidal, gelişen teknolojinin rolünün tasarımcılar için özellikle aydınlatma konusunda yeni fırsatlar yarattığını belirtti. Rafale'nin ön farları Renault logosunun bölünmüş bir versiyonunu andırıyor - ve bir düğmeye dokunarak gölgelenmesini sağlayan dört opaklık moduna sahip panoramik sunroof seçeneği de buna dahil.
Henüz tüm cevapları bildiğimi söylemiyorum, ancak çarpıcı ama minimalist olmak için neler yapabileceğimizi araştırıyorum," diyor Vidal.
"Bugün kimsenin gerçekten minimal tasarım yaptığını söyleyebileceğinden emin değilim. Buna karşılık bazı markalar çok maceracı davranıyor, hatta ürün yelpazesi boyunca tek bir tasarım felsefesine bağlı kalmıyor. İşe yarıyorsa sorun yok, ancak tutarlı bir minimalizm heyecan verici hale getirilmesi en zor şeydir."
Vidal ayrıca minimalist tasarımın araçların verimliliği ve dinamikleri, özellikle de iç mekanları açısından sağlayabileceği faydaların da altını çizdi.
Şöyle dedi: "Otomobillerin güvenlik açısından büyüdüğü bir sır değil, çünkü alıcılar daha fazla içerik, daha fazla donanım ve benzeri şeyler istiyor. Bu da daha ağır araçlara yol açtı, dolayısıyla daha büyük frenler kullanmak zorunda kaldık... Bu bir kısır döngü. Şimdi bu modern ortamda yapılması gereken, bir tür erdemli döngü yaratmaya çalışmak olmalıdır."
Vidal, koltuk tasarımının araştırılan önemli bir alan olduğunu belirterek, havayolu endüstrisi tarafından kullanılan daha hafif ve daha ince koltuk yapılarının analiz edildiğini söyledi: "Elbette güvenli olmak zorundalar, ancak bir koltuk arkalığını yarı derinlikte yapabilirseniz, bacak ve bagaj alanı kazanabilir, aracı daha kısa ve daha hafif ama aynı derecede pratik hale getirebilir ve bir verimlilik sürüşü sağlayabilirsiniz.
"Bu kolay değil ama verimlilik için her açıdan çalışmak zorundayız. Çarpıcı minimalizm, heyecanla bakabileceğimiz bir kavram."