Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşmasında (STA) yer alan elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin menşe kurallarının 31 Aralık 2026 tarihine kadar esnek şekilde uygulanmaya devam edilmesine ilişkin bir Karar alındığını bugün Ticaret Bakanlığı’mızın yaptığı açıklama ile öğrenmiş bulunuyoruz. Bu gelişme sektörümüzce de büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır.
Türkiye olarak, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık’taki potansiyel elektrikli araç üreticileri dahil girişimcilerin esnek menşe kurallarının devam ettirilmesi talepleri çerçevesinde, mevcut kuralların uzatılması uzun zamandır Ticaret Bakanlığımızın ve sektörümüzün gündemindeydi.
 
Bilindiği üzere, STA Menşe Protokolü’nde elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin esnek menşe kurallarının, 2024 yılına kadar uygulanması söz konusuydu. Bununla birlikte 21 Aralık 2023 tarihinde alınan karar ile bu süre 2027 yılına kadar uzatılmıştır.
 
Söz konusu karar sayesinde, esnek menşe kuralları devam ettirilerek, ihracatçılarımızın bir süre daha anılan ürünler için STA’daki tercihli rejimden faydalanmaya devam etmesi sağlanmış ve yüzde 10’luk bir gümrük vergisine tabi olmaları önlenmiştir. Bakanlığımızın açıklamasında bu sayede, Birleşik Krallık’a elektrikli araç ihracatımızda yaklaşık 615 milyon dolar tutarında bir zararın önüne geçildiği de belirtilmiştir.
Öte yandan bu karar ile belli firmaların yatırımlarının sonuçlandırılmasına zaman kazandırılmış, 2027 yılına gelindiğinde, katı menşe kurallarına geçilse dahi yatırımlarla elde edilecek kazanımlarımızla yeni uygulamaya hazırlıklı olunması yine bakanlığımızın çalışmaları neticesinde sağlanmıştır.