2020’nin sonundan bu yana karbon nötr üretim gerçekleştiren ŠKODA, bunu başarmak adına kademeli olarak enerji tüketimini azalttı ve yenilebilir enerjilere geçiş yaptı. Bu sayede Vrchlabí fabrikasındaki CO2 emisyonu yıllık 45 bin tondan şu anki mevcut 3 bin tona indirildi. Geriye kalan emisyon miktarı ise CO2 sertifikası ve çeşitli çalışmalarla birlikte nötr hale getiriliyor. ŠKODA, bu kapsamda iklim koruma ve yenilenebilir enerji üretim projelerine destek veriyor.

Geçen yıl tesiste kullanılan 47 bin MWs toplam enerjinin 41 bin 500 MWs’i yenilenebilir kaynaklardan geldi. Bu da yaklaşık yüzde 90 oranında yenilenebilir kaynak kullanıldığı anlamına geliyor.

Fabrikada enerji verimliliğini artıran ŠKODA, üretim bandındaki ısıtma sistemlerinden ışıklandırmaya ve havalandırma sistemlerine kadar her detayı optimize etti. 2019’un başından bu yana Vrchlabí’de üretim sürecindeki tüm atıkları materyal veya termal olarak geri dönüştüren üretici aynı zamanda doğal gaz yerine CO2 nötr metan kullanmaya başladı.

ŠKODA aynı zamanda tüm üretim tesislerinde karbon nötr olma yolunda önemli adımlar atıyor. Ana fabrika Mladá Boleslav’da Çek Cumhuriyeti’nin en büyük fotovoltaik tavan sistemini yapan üretici, gerekli yakıtın yüzde 30’unu yenilebilir kaynaklardan kullanıyor. 2030’a kadar ise CO2 nötr yakıt kullanılması hedefleniyor.

Bununla birlikte ŠKODA 2030’a kadar 2020 seviyelerine göre araç filo emisyon oranını yüzde 50’den daha fazla azaltmayı hedefliyor. Avrupa’da tamamen elektrikli araç yapısının ise bu tarihlerde yüzde 50-70 arasında olması planlanıyor. 2030’a kadar ürün gamına ise en az üç tamamen elektrikli model daha katılacak.