Jeep ve Ram ana şirketi Stellantis, tedarik zinciri sorunlarının azalması ve artan sevkiyatların sonuçları artırmasıyla yılın ilk yarısında kazanç ve gelirin ivme kazandığını söyledi.
Otomobil üreticisi, ilk altı ayda net gelirin yüzde 37 artışla 12 milyar dolar, toplam gelirin ise yüzde 12 artışla 109 milyar dolar yükseldiğini açıkladı.
Otomobil üreticisinin ilk yarıdaki düzeltilmiş faaliyet kârı marjı bir önceki yılki yüzde 14,5 seviyesinden yüzde 14,4'e gerileyerek analistlerin yüzde 12,2'lik tahminini aştı.
Düzeltilmiş faiz ve vergi öncesi kar (EBIT) 15.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Bu ay göreve başlayan yeni Mali İşler Müdürü Natalie Knight, Fiat, Peugeot, Alfa Romeo, Chrysler, Ram ve Jeep markalarını içeren grubun sonuçlarında fiyatlandırma gücünün hala ana etken olduğunu söyledi.
Çarşamba günü analistlerle yaptığı bir kazanç görüşmesinde Knight, "Çeşitli fiyat artışları yaptık ve grup bunlara bağlı kalmakta ve ayrıca ilk yarıda ek fiyatlandırmanın uygun olduğu yerlere bakmakta olağanüstü bir performans gösterdi" dedi.
Avrupa'da marjlar yükselirken, Kuzey Amerika'da düştü.


Avrupa'da düzeltilmiş faaliyet karı marjı ilk yarıda yüzde 10,7 olarak gerçekleşerek, yüzde 10,3 olan 2022 yılına kıyasla hafif bir artış gösterdi.
Kuzey Amerika marjı 2022'deki yüzde 18,1'e kıyasla yüzde 17,5 oldu.
Kuzey Afrika ve Orta Doğu marjı yüzde 17,4'ten yüzde 25,9'a yükselirken; Güney Amerika marjı 2022'deki yüzde 13,9'a kıyasla yüzde 14,2 oldu.
CEO Carlos Tavares, Stellantis'in marj performansının, sırasıyla yüzde 10,5 ve yüzde 8,3 marj açıklayan Tesla Inc. ve General Motors'tan daha iyi olduğunu söyledi.
Ancak Stellantis'in daha zorlu bir fiyatlandırma ortamında karlılığı güçlü tutmak için maliyet kesintilerini hızlandırması gerekeceğini söyledi.
Tavares, ilk yarı sonuçlarının en önemli etkenlerinden birinin Stellantis tesislerindeki maliyet kesintileri olduğunu ve daha fazla kesinti için tedarikçilerle "daha yoğun" bir şekilde çalışmayı planladığını söyledi.


Tavares daha önce Stellantis'in en büyük kâr havuzu olan ABD ve Avrupa'daki endüstriyel ayak izini, elektrikli araçlara geçişin pahalı olmasının bir sonucu olarak daha da uyarlaması gerekebileceğini söylemişti.
Otomobil üreticileri, dünya genelinde talebin zayıflamasına ilişkin endişeler nedeniyle filolarını elektrikli hale getirmek için yarışırken giderek artan bir baskı altındalar. Aynı zamanda, Stellantis ve diğerleri, daha ucuz Çin elektrikli otomobilleri yaygınlaştıkça, son yıllarda karlarını destekleyen yüksek fiyatları korumayı daha zor buluyor.
Elektrikli otomobillere ve yazılıma 33 milyar dolar yatırım yapan Stellantis, Fransız ve İtalyan hükümetlerinin bu pazarlardaki istihdamı korumak için yerel olarak daha ucuz otomobil üretme baskısı altında.
 
Otomobil üreticisinin ilk yarı sevkiyatları, lojistik zorlukların azalmasıyla 2022'nin ilk yarısındaki 1,36 milyon araca kıyasla 1,48 milyon araç oldu.
Tavares, otomobil üreticisinin kritik yarı iletken kıtlığının azalması ve binlerce otomobilin Avrupa'daki otoparklarda mahsur kalmasına neden olan bazı lojistik sorunların büyük ölçüde çözülmesiyle birikmiş siparişleri azaltabildiğini söyledi.
Tavares, "Ağustos ayı boyunca çözmemiz gereken birkaç sorunumuz daha var, bunlardan biri de müşterilerimizin hala beklemekte olduğu bazı bahçelerimizdeki birikmiş işlerden kurtulmak" dedi.
Tavares, Fransa'nın bir sorun olmaya devam etmesine rağmen "Lojistik sorunları yüzde 95 oranında çözüldü" dedi.
Stellantis, çift haneli marj, pozitif nakit akışı ve hisse geri alım programının hızına ilişkin tüm yıl görünümünü teyit etti. Otomobil üreticisi, bu yıl Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da talebin daha önce beklenenden daha güçlü olacağını düşündüğünü söyledi.
Equita analisti Martino De Ambroggi, Stellantis'in nakit yaratımı da dahil olmak üzere güçlü ilk yarı sonuçlarının, beklenen fiyatlandırma gücü düşüşüne rağmen grubun tüm yıl sonuçlarına ilişkin tahminlerinin iyileşmesini destekleyeceğini söyledi.
Stellantis genel olarak rekor sonuçlar elde ederken, Jeep markası satışlarda düşüş yaşadı. Jeep'in ABD satışları 2022'de yüzde 12,1, 2023'ün ilk yarısında ise yüzde 11,7 azaldı. Jeep'in en çok satan modeli olan Grand Cherokee'nin satışları Haziran ayına kadar yüzde 7 düşerken, Wrangler satışları da bu dönemde yüzde 14,9 azaldı.
Tavares şirketin "Jeep'te daha iyi bir iş çıkarması gerektiğini" söyledi.
Tavares, "optimal olmayan pazarlama taktiklerini ve bayilerimizin arka bahçelerinde her zaman doğru modellerin bulunmamasını" suçladı. Operasyonel olarak baktığınızda, daha iyi yapabileceğimiz pek çok şey var ve bu, Jeep'in payını geri getirmek için uygulayacağımız listenin bir parçası.
"Niyetimiz kesinlikle bunu yapmak. Pay kaybettiğimiz gerçeğini kabul etmiyoruz. Daha iyi bir iş yapabileceğimizi ve yapmamız gerektiğini düşünüyoruz ve kendimize güvenmemizi sağlayan şey, ilk seferde neyi doğru yapmadığımızı görmüş olmamız. Neyi daha iyi yapabileceğinizi bildiğinizde bu size yardımcı olur. Açıkça tanımlanmıştır. Bu roket bilimi değil. Sadece bunu düzgün bir şekilde yapmamız gerekiyor ve kesinlikle olağanüstü bir ürün hattımız var."
Tavares, 2024 yılında Jeep'in ürün gamına katılacak olan Wrangler'dan ilham alan Recon ve şık Wagoneer S gibi elektrikli araçların pazar payı kazanmaya ve kârlılık sağlamaya yardımcı olacağını söyledi.
Tavares ayrıca satışların düştüğü bir dönemde markanın elektrifikasyon konusunda nasıl başarılı olduğunu da vurguladı. Wrangler 4xe ABD'de en çok satan şarj edilebilir hibrit araç ve Grand Cherokee de 2. sırada yer alıyor.