500’ü aşkın davetli grubuyla birlikte Türk gazeteciler olarak Şangay ve Wuhu’da yetkililerle görüştük, fabrikayı gezdik ve Chery’nin teknoloji günleri etkinliklerine katıldık. Ayrıca özel test pistinde Türkiye’ye 2024 yılında gelecek olan otomobilleri kullanma fırsatımız oldu.
Chery International Genel Müdürü Zhang Guibing, Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo ve diğer ilgili yöneticilerin katıldığı bir toplantıda yöneticiler sorularımızı yanıtladılar. İşte bu röportajlarda öne çıkan açıklamalar.
 
Türkiye’deki yatırım konusu!..
“Türkiyenin çok büyük bir pazar olduğunu biliyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir Pazar. Avrupa için bir köprü. Ayrıca üretim için tüm alt yapıya sahip. Şu an değerlendiriyoruz. Fabrika yatırımı küçük bir yatırım değil. Büyük bir yatırım. Bunu gerçekleştirmek bir süre alacaktır. Biz bu yatırım için görüşmelere başladık. Şu an ARGE merkezi ile başlayıp   daha sonra fabrikaya dönüştürebiliriz. Bu yatırım devam etmesinde Chery’nin Türkiye’deki Pazar payının artması da önemli. Satış volümünü yakalamamamız lazım. Ar-ge merkezi çalışmalarımızda fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Türk tüketicisinin isteklerini, yol şartlarını, çevreyi yani her şeyi fizibilite ettikten sonra ürünlerimizi o markete göre tasarlamak istiyoruz. Bu nedenle ARGE’yi önemsiyoruz. Sadece Türkiye’nin rakamları değil çevre ülkelerin de rakamlarıyla birlikte bu rakamın 150 binle 200 bin arasında olduğunu söyleyebilirim.  Chery'nin Avrupa pazarı için farklı planları var. Türkiye'de bu planların göbeğinde. Fakat daha önce de söylediğim gibi yatırım için pazarda gücümüz olması gerekiyor. Ardından projelerimizi hayata geçirmeye başlayacağız.
Düşüncemiz Türkiye'nin yatırım için oldukça iyi bir tercih olacağı yönünde. Türkiye pazarı oldukça büyük. Bölgede farklı üreticilerin de üretim yaptığını biliyoruz. Bu da Türkiye'yi daha değerli kılıyor.
 
BYD’nin Türkiye pazarına girmesi
Biz Çin’den de diğer ülkelerden de rekabete alışkınız.  Chery olarak bizim bir yolumuz var. BYD’nin Türkiye’de satışa girmesi bizi çok etkilemiyor. Bizim amacımız daha çok müşteriye ulaşmak ve müşterilerimizi mutlu etmek. Özel bir durumumuz yok.
 
Chery’inin daha önceki Türkiye tecrübesi
Daha önceki çalışmamızda Türkiye’de bir partnerimiz vardı. Bu sefer biz kendimiz oradayız. Bir önceki seferden çok farklı. Güçlü bir şekilde oradayız. Müşterilerle direkt kendimiz temastayız. Onların beklentilerine direkt biz yanıt verebiliyoruz. Bu çok büyük bir fark yaratıyor. Zaten yarattığı bu farkı satışlarımızda görebiliyorsunuz. Burada sadece basın mensupları değil müşterilerimiz de var. Müşterilerimizi de burada ağırlıyoruz. Fikir alışverişlerini önemsiyoruz. Bu geri dönüşler sayesinde yolumuzu çizebiliyoruz.
 
Ek vergi hakkında
Şu anda Türkiye’de Çin araçları için bir vergi var. Direkt elektrkli araçla bir ülkeye girmemiz var. Ancak biz ne olursa olsun Türkiye’de üretim yaparak o markette var olmayı hedefliyoruz. Sadece bunun tam olarak nasıl olduğu belli değil. Elektrikli araçlarla da biz bu pazarda yer alacağız.  Bir fabrikanın kurulması yaklaşık 2 yıl sürecek bir iş. Farklı çözümler üretmeye çalışıyoruz. Konularla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Neler yapabiliriz diye. Ama kısa süren bir olay değil.
 
Yeni markalar yeni modeller geliyor
Türkiye’yi Avrupa pazarı olarak değerlendirebiliriz. Hemen hemen aynı. Bizim çok farklı markalarımız var. Bir planlamamız var, bu planlamada hem Türkiye hem Avrupa eşit şekilde ilerliyor. Markalarımıza ait tüm modelleri getirmek istiyoruz. Chery, Omoda, Jaecoo, Exceed olmak üzere. Farklı ekipler tarafından yönetilen farklı stratejileri ve farklı müşterileri olan markalar bunlar. 2024 hedeflerine çalışıyoruz. Türkiye dinamik ve değişken bir Pazar.
 
 
 
Chery’nin değişimi üzerine
Aslında bir deyim vardır, bin kere söylemek yerine  bir kere deneyimlemek daha iyidir diye. Burada Chery’nin değişimi gördünüz. Daha çok kişiye ulaştıkça daha çok kişiye test sürüşü yaptırdığımızda algının da değişeceğini düşünüyoruz. Adım adım değişeceğine inanıyoruz. Burada gördüğünüz tüm yenilikler bizim müşterilerimizi daha fazla memnun etme üzerine. Bizim teknolojimiz aslında şu anda otonom aracınızı kapınıza kadar çağırıp sonra da istediğiniz yere kadar gidip sonra da otoparka park ettirecek kadar bir teknolojiye sahip. Karşı tarafın da yani devletlerin, yol şartlarının da hazır olması gerekiyor.